Equinox

San Francisco, CA | Fitness

Client: Equinox
Size: 35,600 SF
Website: Equinox.com

Urban Context

Located between the Financial District and the burgeoning SOMA region of San Francisco, this 35,600 SF luxe fitness club is a health and wellness destination amenity for the city.  Equinox Beale Street is situated on a prominent corner within a 23-story, 660,000 SF, 1960’s office tower designed by SOM and recognized as a historically significant building. It has been extensively renovated and achieved LEED Platinum. Between Mission Street and Beale Street the project is in the heart of the Salesforce global headquarters urban campus.

Equinox

San Francisco, CA | Fitness

Client: Equinox
Size: 35,600 SF
Website: Equinox.com

Urban Context

Located between the Financial District and the burgeoning SOMA region of San Francisco, this 35,600 SF luxe fitness club is a health and wellness destination amenity for the city.  Equinox Beale Street is situated on a prominent corner within a 23-story, 660,000 SF, 1960’s office tower designed by SOM and recognized as a historically significant building. It has been extensively renovated and achieved LEED Platinum. Between Mission Street and Beale Street the project is in the heart of the Salesforce global headquarters urban campus.

Bespoke Details

The design prioritized the articulation of the club’s ‘social spaces’ through the introduction of custom crafted elements; from handmade to machine fabricated features.  The entry sequence highlights a dynamic tri-layer, white oak wood screen that defines the concierge and the tech lounge beyond.  The depth effect of the multi layered screen is achieved by computer numerical control (CNC) fabrication technique to carve the solid wood panels into a dynamic spatial pattern. 

The lounge is the hub of the luxury fitness club which is anchored by a modern hearth, a monolithic solid honed titanium marble fireplace.  

The design blends ‘hi-tech’ and ‘high-touch’ amenities in response to adjacent tech giant headquarters of this urban site.  The ‘tech bar’ iconic portal wrap  is crafted as a continuous ‘C’-channel steel frame encasing weathered composite panels and integrates wireless smart phone charging into the work surface for the tech savvy clientele. The elixir bar and guest services suites are defined with walls clad in ebonized, end cut wood as a bold backdrop.  The rich blackened wood showcases the contrasting custom designed and fabricated light fixture composed of bending bronze rods and hand blown glass that weaves the entrance and guides visitors into the tech lounge. 

A series of entry gateways are articulated with faceted copper glass planes and vertical steel plates to transport the urbanites into a wellness space of the sauna and self-care spaces. 

Bespoke Details

The design prioritized the articulation of the club’s ‘social spaces’ through the introduction of custom crafted elements; from handmade to machine fabricated features.  The entry sequence highlights a dynamic tri-layer, white oak wood screen that defines the concierge and the tech lounge beyond.  The depth effect of the multi layered screen is achieved by computer numerical control (CNC) fabrication technique to carve the solid wood panels into a dynamic spatial pattern. 

The lounge is the hub of the luxury fitness club which is anchored by a modern hearth, a monolithic solid honed titanium marble fireplace.  

The design blends ‘hi-tech’ and ‘high-touch’ amenities in response to adjacent tech giant headquarters of this urban site.  The ‘tech bar’ iconic portal wrap  is crafted as a continuous ‘C’-channel steel frame encasing weathered composite panels and integrates wireless smart phone charging into the work surface for the tech savvy clientele. The elixir bar and guest services suites are defined with walls clad in ebonized, end cut wood as a bold backdrop.  The rich blackened wood showcases the contrasting custom designed and fabricated light fixture composed of bending bronze rods and hand blown glass that weaves the entrance and guides visitors into the tech lounge. 

A series of entry gateways are articulated with faceted copper glass planes and vertical steel plates to transport the urbanites into a wellness space of the sauna and self-care spaces. 

Connectivity

The driving concept for the design was linking the three stacked levels with an iconic steel and ribbed glass stair encased in concrete panel sheath. The structural design purposefully places the steel stair within the new multi-level opening so that it floats within the void. The formal connection of the steel staircase is the linking architectural element that unifies the varied floorplates and diverse programmatic areas of the project. The enclosure that define the void are wrapped with fiber cement panels meticulously detailed with steel ‘T’ trim.

The first level welcomes the urban streetscape into a contrasting rest bit space amenities with concierge, elixir bar, tech lounge and athleisure boutique. The second level clusters the large and expansive fitness and wellness spaces including weights, cardio, locker, showers, sauna and spa. The third level is a collection of intimate boutique fitness environment offering Pilates, cycling, yoga and barre that share a Zen meditation space enveloped with a warm palette of wood rods surrounding the ceiling and walls.

Connectivity

The driving concept for the design was linking the three stacked levels with an iconic steel and ribbed glass stair encased in concrete panel sheath. The structural design purposefully places the steel stair within the new multi-level opening so that it floats within the void. The formal connection of the steel staircase is the linking architectural element that unifies the varied floorplates and diverse programmatic areas of the project. The enclosure that define the void are wrapped with fiber cement panels meticulously detailed with steel ‘T’ trim.

The first level welcomes the urban streetscape into a contrasting rest bit space amenities with concierge, elixir bar, tech lounge and athleisure boutique. The second level clusters the large and expansive fitness and wellness spaces including weights, cardio, locker, showers, sauna and spa. The third level is a collection of intimate boutique fitness environment offering Pilates, cycling, yoga and barre that share a Zen meditation space enveloped with a warm palette of wood rods surrounding the ceiling and walls.

Related Projects

Equinox

Culver City, CA | Fitness

Equinox

La Costa, CA | Fitness