Retail Design Collaborative

Official Office Ribbon Cutting

Official Office Ribbon Cutting

Firm updates03/31/2017

On March 29 we hosted our official ribbon cutting ceremony for the unveiling of our new 34,300 SF creative office in Downtown Long Beach.

Our new office is located within a 350,000 square-foot urban, pedestrian oriented shopping center off of 3rd Street and Promenade North. The new office marks the first phase of the revitalization of the former City Place shopping center. Mayor Robert Garcia, Councilwoman Lena Gonzalez, CEO of Retail Design Collaborative Steve Ruth, Studio One Eleven Founding Principal Alan Pullman, Studio One Eleven Senior Principal Michael Bohn, and Managing Member of Shooshani Developers and owners of the former City Place Tony Shooshani shared their insight on the new space and spoke about how the project revitalization will make a major impact on Downtown Long Beach.

Office Ribbon Cutting

“The opening of Retail Design Collaborative’s and Studio One Eleven’s new office marks a shift in the changes to come for downtown,” said Mayor Robert Garcia. “The new center is going to make a huge impact on the City and it’s something that we have been envisioning for some time now.”

COLLABORATIVE CULTURE

Repurposing a former Nordstrom Rack, Retail Design Collaborative designed the new office to create an invigorating yet functional environment that befits our culture. The design removes all but one private office, dedicated to human resources, crafting a space for teams to share a collaborative, creative, open space. Scattered amid the office are break-out rooms that act as collaborative pods for meetings. A mezzanine wraps the perimeter of the interior space, creating a “bridgewalk” overlook with lounges, workspaces and pin-up zones. The entire space is programmed with elements including: hospitality kitchen, open work clusters, idea lounges, flex offices, a community room, material library, shower and lockers, and outdoor patios.

“This move exemplifies our dedication and passion for repurposing and repositioning big box retailers,” said Steve Ruth, CEO of Retail Design Collaborative. “Not only has this move acted as a great example of our work, it has opened up new opportunities for us to redefine how retail projects can be repositioned and provides a direct connection with our community.”

The adaptive-reuse project also highlights our commitment to environmentally sustainable and responsible design practices. Numerous sustainability strategies have been integrated into the design, such as the innovative use of natural daylight and ventilation, lighting controls for energy conservation, low water consumption, smart material selection, reused and indoor/outdoor garden. The project is anticipated to be LEED Platinum and WELL Gold.

Related News